Joodse Begraafplaats Bad Nieuweschans, Bunderpoort

Adres: Bunderpoort 8C, Bad Nieuweschans
Inlichtingen: Nederlands IsraŽlitisch Kerkgenootschap, Postbus 7967, 008 AD Amsterdam
Telefoon: (020) - 30 18 484

De joodse begraafplaats aan de Bunderpoort in Bad Nieuweschans ligt op een voormalige vestingwal, omringd door bomen.

Joodse Begraafplaats Bad Nieuweschans

Rond 1630 vestigden zich blijvend joden in Nieuweschans. De begraafplaats is rond 1811 aangekocht. Er staan ongeveer 45 grafstenen, waarvan de oudste in 1811 is geplaatst en de jongste in de jaren í70 van de vorige eeuw.

In 1854 vroegen de Joden uit het Duitse Bunde of zij ook van de begraafplaats gebruik mochten maken. Men was niet eensgezind, maar stond het uiteindelijk wel toe. Echter, de Joden uit Nieuweschans betaalden slechts 75 cent voor hun graf, terwijl de Duitsers maar liefst fl. 12,50 op tafel moesten leggen. Vijftien graven werden voor de Bunders gereserveerd, maar uiteindelijk vonden er zestien hun laatste rustplaats. De Bunders werden tot 1873 in Nieuweschans begraven. Waarschijnlijk hebben zij na die tijd uitgekeken naar een andere (goedkopere) locatie.

In 1876 kwam op de begraafplaats een stenen metaheerhuis te staan. De meeste metaheerhuisjes op Groningse begraafplaatsen waren van hout. Het metaheerhuis staat er nog steeds en is sinds 1973 een rijksmonument. Ook is nog een deel van de oorspronkelijke gracht aanwezig. Op de begraafplaats staan 45 grafstenen, maar er zijn twee dubbele graven.